Aktiviteter i Aars og omegn

Mulighederne er mangfoldige

Lidt om Aars

Ædeltårnet 1996, Kirsten Ortwed Lad ferien gå til Himmerland med Aars som den perfekte base. Centralt placeret midt i det hele, er der kun korte afstande til alt, hvad der er værd at se i omegnen; Farsø, Trend, Rebild Bakker etc. Aars er ikke mindst et besøg værd. Både naturen og bylivet har masser at byde på. Med sine utallige attraktioner og seværdigheder vil et ophold i Aars blive til en både farverig og alsidig oplevelse. Aars' historie er lige så gammel, som den er spændende. For ca. 2000 år siden boede de gæve kimbrere her, og den dag i dag kendes himmerlændingene som Kimbrere. Dette kan opleves på Museumscenter Aars, som rummer mere end 12.000 års arkæologi og kulturhistorie. Byens torve er et smukt skue. De prydes af smukke kunstværker skabt af internationale anerkendte kunstnere som Per Kirkeby, Kirsten Ortwed og Poul Gernes.Natur i Aars og omegn

Hvis man for alvor trænger til natur, er det oplagt at benytte sig af Himmerlands størrelse og beliggenhed, for det er let at komme vidt omkring.

Frodige ådale, store søer, samt vidtstrakte og lyngdækkede hedearealer, landeveje, cykel- og vandrestier og skovmarksveje er alle tilgængelige muligheder for en dag i naturen, eller en dag med familien, på en af de mange naturlejerpladser hvor bålplads, afslapning og fuglekvidder kan forsøde tilværelsen en kort stund. Kan man lide at vandre eller at cykle, er der ikke mangel på oplevelser i egnen omkring Aars. Hele området er gennemkrydset af småveje, og der er anlagt flere cykelstier, bl.a på nedlagte privatbanestrækninger.

Navnsø:
Dette er en badesø i udkanten af Borup Hede. Det er et eftertragtet udflugtsmål for både badegæster, lystfiskere og naturelskere.

Skivum Krat:
Er et skønt naturområde mellem Skivum og Vegger, hvor Sønderup Å løber igennem.Planetstien:
Anlagt for anskueliggøre solsystemets enorme udstrækning. Stien starter ved Aars Rutebilstation og strækker sig 6 kilometer mod Blære. Undervejs mødes planeterne Merkur, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturn, Neptun, Uranus og Pluto. Modellen af solsystemet er lavet i størrelsesforholdet 1:1.000.000.000. Stien giver en god fornemmelse af størrelsesforholdet mellem Solen og planeterne. Ved siden af hver planetmodel er anbragt et skilt med oplysninger om den enkelte planet. Der er endvidere oplyst afstand til den næste planet.
Stien går lige forbi campingpladsen.

Jenle Plantage:
Et tidligere hede- og sandflugtsområde med mange nåletræer og afmærkede stier i lige linier. I plantagen ligger 3 gravhøje. Langs ruten ses nåletræer på forskellige alderstrin fra 1938 og fremad.
Cykelstien fra Nibe til Hvalpsund ad den nu nedlagte jernbane, passerer ca. 500 m syd for Jenle Plantage.

Tvebjerg:
Natur/rekreationsområde i udkanten af Aars by med stier, vand og skov. Ca. 10 min gang fra centrum.

Fiskeri:
Hvad angår fiskeri er der rent ud sagt et hav af muligheder. Navnsø som ligger 15 km fra Aars er et ideelt fiske- og udflugtssted.Alle lystfiskere skal have fisketegn. Fisketegn får du ved at udfylde et særligt girokort, der sammen med en særlig folder om fisketegn kan fås på turistkontoret. Børn under 18 år og personer der er fyldt 67 år skal ikke have fisketegn. Fiskeri i put & take søer kræver normalt heller ikke fisketegn.

Cykelstier:
Hvalpsund-Nibe: Naturstien følger delvis forløbet af den nedlagte privatbane Nibe-Hvalpsund. Naturstien skærer gennem et stærkt varieret landskab spændende fra strandenge ved Nibe, skrænter fra stenalderhavet ved Sebber, Halkær Ådals græsningsenge, hede- og plantagelandskab nord for Aars, landbrugsland fra Aars til Hvalpsund.

Der er mulighed for at leje cykler ved henvendelse til Aars Turistbureau, hvor man ligeledes kan få yderligere oplysning og forslag til ruter.Seværdigheder

Gundestrupkarret
Borremose, Gundestrup karret, Blærekisten.

Borremose: Danmarks ældste fæstning: Syd for Aars ligger den 200 tønder land store Borremose, der indtil en kultivering blev påbegyndt i 1925, havde ligget nytteløs og utilgængelig hen. Spredte potteskår mellem stenene foranledigede en grundig arkæologisk undersøgelse, og det blev slået fast at der havde eksisteret to bebyggelser i Jernalderen: Et fæstningsanlæg og en landsby.Gundestrup Karret: I Rævemosen - i den nordøstlige ende af Borremoseområdet - blev der i 1891 gjort et enestående fund. En kedel af rent sølv -vægt 8 kg, højde 43 cm og med en diameter på 72 cm - blev under tørvegravning bragt for dagens lys. Udvending er kedlen prydet med gudebilleder og indvendig med billeder af krigeroptog, tyrekampe. Afbildningen af den keltiske guddom Cernunnos synes at slå fast, at kedlen er blevet brugt som offergave til guderne. En nøjagtig kopi af Gundestrup karret kan ses på MuseumsCenteret i Aars. Originalen befinder sig på Nationalmuseet i København.
Blærekisten: For få år siden gjorde man et spændende fund ved Blære nord for Aars. Her fandt man en gravhøj med en stenkiste fra slutningen af stenalderen . Stenkisten kan i dag ses på sin oprindelige plads, mens de ting der blev fundet i graven er udstillet på MuseumsCenter Aars. Højen har været i brug fra omkring år 2700 - 500 f.kr, og den blev udbygget i begyndelsen af Jernalderen.Per Kirkeby

Per Kirkeby er født i 1938 og i begyndelsen af 60'erne kommer han ind på Den Eksperimenternde Kunstskole i København. Hans internationale gennembrud kom i slutningen af 70'erne. Siden da har han befæstet sin position som maler, grafiker og billedhugger i det internationale kunstliv
Siden han i 1980 fik en udsmykningsopgave på Vesthimmerlands Gymnasium har Per Kirkeby haft en tæt tilknytning til Aars. I 1985 tegner han en korsformet murstensskulptur til opstilling foran skolen, den første af mange. I de følgende seks år opføres der således en skulpturpark bag gymnasiet, bestående af fem murstensskulpturer med et astronomisk observatorium som det bærende element i helheden. I 1992 opstilles en fire meter høj bronzeskulptur foran gymnasiet. Året efter opføres et indgangsparti foran skolen.

I 1995 blev der indviet en 34 meter lang og 5 meter høj murstensskulptur på Kimbrertorvet i Aars.

I 2006 ved byens fire indfaldsveje er der rundkørsler, hver med murede skulpturer, tegnet af Per Kirkeby. De er alle 6 meter høje. Udsmykningen er ikke ens. Der er tale om 4 varianter over et fælles tema. De symboliserer den moderne og nutidige form for markering af adgang til byen.

Per Kirkeby er ligeledes ophavsmand bag tegningerne til det nye Musikhus i Vesthimmerland/Aars.

Per Kirkeby har siden 1981 afholdt årlige udstillinger på Himmerlands Kunstmuseum.
Aktiviteter

Der er nok at give sig til i Aars, hvor man kan benytte sig af følgende aktiviteter:

Svæveflyvning Aars Flyveplads,
Aggersundvej 107, 98 66 14 72.

Svømmehal/Friluftsbad
Himmerlandsgade 25, 96 98 38 60

Tennis
Sports Allé, Henvendelse hos Aars Turist- og Rejsebureau. 98 62 51 99.

Go-cart
Messecenter Aars, Messevej 1, 98 62 18 88.
åben efter aftale v/ min. 10 personer,
www.him-gocart.dk

Himmerland Golf & Country Club,
Gatten, 9670 Løgstør, 98 66 16 00

Aars Golfklub,
Postboks 97, 9600 Aars, 9698 0700

Ponyridning
Hvalpsundvej 25, 2873 8685. Ring i forvejen for at aftale nærmere.

Put & Take Søttrup Fiskesø/børnesø,
Østergaardsvej 4, 98 66 14 54.

Aars Bowling Center
Hjortkjærsvej 1, 98 62 53 58.

Himmerlands bowling & Sports Center
Gatten Møllevej 80, 9640 Farsø, 98 66 16 50.

Rønbjerg Feriecenter
Livøvej 80, 9670 Løgstør, 70 25 04 44.

Åbne haver
Hvorvarpvej 8, 9600 Aars, tlf. 98661680
"Skovhuset" består af 3 ha romantisk park ved lystejendom med mange haverum adskilt af bl.a bøgehække. Forårshave med ca 3000 løg med bede og astilber, hostaer, mahoniaer, fuchsiaer og roser med lavendel. 300 rododendron og azalier. Mange sjældne gamle træer og buske, form-klippede hække, gårdhave. Udstilling af granitskulpturer og keramik.
Medbragt mad kan nydes i haven.

Evan Nielsen, Drosselvej 23, 9600 Aars. Tlf. 98 62 14 15.

Parcelhushave med mange forskellige planter. Bl.a. roser, stauder, alpine planter, vandbassin, pergola, espalier, træer, og perserkatte. Glasudstilling og keramik.
Åben efter aftale.

Richard Christiansen, Vester Stadionvej 2 (bag kirken), 9600 Aars.
Tlf. 98 62 12 75.- Tlf. 9862 1275
Lille romantisk parcelhushave med 7 springvand, stauder, drivhuse med blomstrende kaktus, voliere med græsparakitter og kanariefugle.
Handicapvenligt.
Åben efter aftale.

Janne og Tommy Lemvigh, Højtoften 9, 9600 Aars. Tlf. 98 62 48 05.

750 m2 villahave m/beplantninger. Nyt rododendronbed. Terasser, voliere med kanariefugle. Mange flotte belægninger og små stier bygget op omkring et vandbassin, hvor broen går over.

Åbent iflg. aftale.

Rita og Frederik Jensen, Østergade 18, Østrup. 9600 Aars.

Tlf. 9865 8332.
Villahave med mange stauder, roser, gunnera og fuchiaer. Lille særpræget have med vandbassin og springvand. Mange fugle.
Åben efter aftale.